انواع رزق
در روایت آمده: «ظُلْمُ مَنْ ظَلَمَکَ فَإِنَّهُ یَسْعَى فِی مَضَرَّتِهِ وَ نَفْعِکَ وَ لَیْسَ جَزَاءُ مَنْ سَرَّکَ أَنْ تَسُوءَهُ وَ اعْلَمْ یَا بُنَیَّ أَنَّ الرِّزْقَ رِزْقَانِ رِزْقٌ تَطْلُبُهُ وَ رِزْقٌ یَطْلُبُکَ فَإِنْ أَنْتَ لَمْ تَأْتِهِ أَتَاکَ مَا أَقْبَحَ الْخُضُوعَ عِنْدَ الْحَاجَهِ وَ الْجَفَاءَ عِنْدَ الْغِنَى»[۱۰] لطفاً توضیح دهید؟
ج: دو جور روزی داریم؛ کسی باید صبح بلند شود و برود هشت ساعت کار کند؛ نتیجهاش جلب روزی است. انسان حقوق میگیرد یا هر روز منفعتی به دست میآورد و زندگیاش تأمین میشود. امّا گاهی روزی را خدا پَر میدهد و میآید دم در خانه شما. به در خانه میآیند و میگویند: «شما امسال به حج مشرّف شو یا مثلاً اینقدر بگیر فلان کار را بکن.» این هم یک نوع روزی است که خدا پَر میدهد. این مِن غَیر اکتساب است. از اینها هم هست. خدا به کسانی که به حرف او گوش میدهند و تقوا را مراعات میکنند و گناه نمیکنند وعده داده از این روزیهای غَیر مُکتَسَب برایشان پیش آورد.[۱۱] مکّه میروند؛ مشهد میروند؛ خیلی از این چیزها زیاد برایشان پیش میآید.
س ۱۸: اگر گناه باعث قطع رزق و روزی و قهر خداوند میشود پس چرا در کشورهای کفر و پر از گناه، روزیهای مادّی فراوان است و از قحطی خبری نیست؟
ج: همانطور که گناه کردن موجب کمی روزی میشود، کارهای دیگر هم هست که موجب رشد اقتصادی آنها میشود و آنها آن کارها را کردهاند و شما نکردهاید. شما هم اگر آن کار را بکنید، مثل آنها میشوید. آنها قارهی آفریقا را کشتی کشتی غارت میکنند و شما این را نمیبینی؛ فقط آن اقتصاد و فراوانی را میبینی! از این طرف میآیند کشورها را استعمار میکنند و طلا و نقرهشان را میبرند، اورانیومشان را میبرند و همه چیزشان را میبرند؛ برای این است که وضع مادّیشان خوب است. شما هم اگر از این کارها بکنی، مثل آنها میشوی. امّا حق نداری از آن کارها بکنی. او دزدی میکند ولی شما نمیتوانی دزدی کنی.