دنیا دوستی در بیان آیت الله خوشوقت
دوستی دنیا؛ دنیا دو جور است؛ گاهی دنیای حلال است دوستیاش اشکال ندارد، حرام نیست. شئون دنیا یکیاش زن است. انسان دوست داشته باشد مستحبّ هم هست.[۱] آن مقداری که وظیفهی واجب است بر انسان که برود دنبال دنیای حلال آن مقدار دوست داشتنش عیب ندارد، آن ضرر نمیزند چون خدا گفته است آزاد است. دوست داشتن دنیای حرام خطرناک است. انسان حتّی حلالش را هم (زیاد) دوست داشته باشد کم کم در آن میرود و وقتی در آن رفت گمراه میشود و خطر پیش میآید. بنابراین کلِ دنیا محبّتش حرام نیست. دنیا دو قسم است: دنیای حلال، دنیای حرام؛ دنیای حرام محبّتش خطرناک است؛ دنیای حلال طوری نیست.
مولا امیر المؤمنین ع دربارهی صفات، فضایل، آثار و روحیات انسانهای باتقوا در جامعه فرمودند:
«وَ یَقُولُ لَقَدْ خُولِطُوا»؛ دنیاپرستان به کسانی که مثل خودشان چهار نعل به دنبال دنیا نمیدوند میگویند: «اینها عقلشان ناقص است، عقلشان نمیرسد؛ اگر عقل داشتند مثل ما ثروتمند میشدند؛ پولدار میشدند.» آنها خیال میکنند اینها یک خورده عقلشان عقب است امّا نمیدانند اینها عقلشان عقب نیست؛ عقل خود آنها عقب است؛ اینها یک فکر دیگری در سرشان است که نتیجهی آن فکر این است که زندگی ابد را تأمین میکند؛ ولی شما دنیاپرستان نتیجهی فکرتان این است که در عمر کوتاه اگر هم به خواستههایتان برسید بعد زیان و خسران عمیق و عجیبی دامنگیرتان خواهد شد.
«وَ لَقَدْ خَالَطَهُمْ أَمْرٌ عَظِیمٌ»، بله متّقین امر عظیمی در پیش دارند، میخواهند بتوانند در پیشگاه فرمان و امر پروردگار متعال آنگونه که باید انجام وظیفه کنند، این برای آنها مشکل ایجاد کرده است، شما دنیاپرستان از این مشکل آزاد هستید.